·        On yılı aşkın zamandır Organize Sanayi Bölgeleri’ni konuşan Ordu’da hem yatırım hem de istihdam beklenirken geçen sürede sağlam bir altyapı oluşturulamaması ve kaynak aktarılamaması eleştiri konusu olmaya devam ediyor.

Konuya ilişkin Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’nda değerlendirmelerde bulunan Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Kadir Engin, ilde istihdam yaratanların yüzde 75’ini çatısı altında barındıran bir kuruluşun başkanı olarak Ordu ekonomisinin organize sanayi bölgelerinden yeterince yararlanamamasına eleştiri getirdi. Engin, “Dünün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı bugünün Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Hilmi Güler, ORDUSİAD olarak bizim de önemli bir üyemiz ve Ordu ile ilgili güzel hayallerini destekleyip her platformda güvenimizi ifade ediyoruz. Ancak, diğer taraftan da Ordu ili on yılı aşkın zamandır Ordu İkinci OSB, Fatsa OSB ve Ünye OSB’yi konuşuyor. İş dünyasından yatırım ve istihdam bekleniyor. Ama sağlam bir altyapı ve yatırımcının hizmetine sunulacak kaynak ihtiyacı karşılanamıyor bu üç OSB iş insanlarına sunulamıyor” dedi.

Kaynaklar yanlış yatırımlara yönlendirildi

Kamunun geçen sürede yanlış yatırımlara kaynak aktardığına vurgu yapan Engin, “Bu paralar OSB’ler için kullanılabilirdi. Biz iş insanıyız, aş ve üretim olsun isteriz. Siyasetle işimiz olmaz. Karar vericilerin söylediklerimize bir de bu açıdan bakmalarını isteriz. İş dünyasının görüşlerine önem verilmeli ve gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı” ifadelerini kullandığı değerlendirmelerinde pandemi koşullarına rağmen Ordu ekonomisinin bazı sektörlerde ivme kat ettiğini de şu sözlerle dile getirdi: “Bölgesel olarak Ordu’da otel inşaatları devam ediyor. Sadece otel yaparak turizmi geliştiremezsiniz. Doğa aktiviteleri içeren otellere de ihtiyacımız var. Yatırımcıların bu otel konseptlerini sırf tatil köyü niteliğine doğru yönelmelerini tavsiye ediyoruz. 2020’de tüm üyelerimiz pozisyonlarını korudu. Mesela, sevgili Hakan Poyraz’ın başında olduğu Çamsan, önemli bir riskle büyük bir yatırım yaptı. Ordu için oldukça önemli bir kazanımdır.”

Çevre felaketi uyarısı

Engin değerlendirmelerinin son kısmında Turnasuyu Deresi üzerinde planlanan HES projesine eleştiriler getirdi. Bu proje ile Turnasuyu Deresi’nin sularının Melet Çayı havzasına transferinin binlerce ton kivi üretimi yapılan Turnasuyu Vadisi’ni kuraklaştıracağına vurgu yapan Engin, “Konuya ilişkin Ordu İdare Mahkemeleri’nde iki defa dava açtık ve kazandık. Zaten Turnalık, Çelikhan ve Taşbaşı ovası mevkisindeki sular Melet havzasına transfer edilmiş. Şimdi denize 18 km. kala aynı operasyonu yapacaklar. Bu proje bir çevre felaketi doğurabilir.” dedi.

Haber Kaynağı. Karadeniz Ekonomi Gazetesi 

 

 

TURNASUYU IRMAĞINDA HES İNŞAATI İSTEMİYORUZ ORDUSİAD Başkanı Kadir Engin, “Ordu’nun göz bebeği Turnasuyu Vadisinde daha önce su taşıma işlemi yapılmıştı. Şimdi bu tekrar yapılmak isteniyor. Bu cinayete Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız engel olmalı.” dedi.        

ORDUSİAD Başkanı Engin’den Vali Sonel ve Büyükşehir Belediye Başkanı Gülere çağrı   

DAVAYI İKİ KEZ KAZANDIK

Ordu’nun tepe yöneticilerine seslenen Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Engin, “Sayın Valim, Sayın Vekillerim, Sayın Başkanlarım Turnasuyu deresi HES projesi için 3. kez CED başvurusu yapmışlar. Bu projede Turnasuyu’nun suyunun Melet çayı havzasında transferi söz konusudur. Ben ve diğer iki arkadaşlarım iki kez açtığımız davayı Ordu İdari Mahkemeleri’nde kazandık. Şimdi 3. kez yer değişikliği yapılarak CED başvurusu yapılmış. İl Tarım olur görüşü vermiş. Binlerce ton kivi sulaması yapılan bir vadide su kalmayacak.” dedi. 

BU ANLAMSIZ BİR PROJEDİR

Proje ile ilgili olarak Ordu İl Çevre Müdürlüğü ile Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin henüz görüş bildirmediğini aktaran Engin, “Turnasuyu vadisini tamamen susuz bırakacak bu anlamsız projeyi durdurmak için yardımcı olmaya davet ediyorum. Turnalık Çelikhan ve Taşbaşı ovası mevkiinde su Melet havzasına transfer edilmiştir.  Denize 18 kilometre kala aynı operasyon yapılacaktır. Sahile yakın yerlerde zaten yeterli su kaynağı yoktur. Bu proje çok önemli çevre felaketi yaratacaktır. Desteğinizi bekliyoruz. Saraycık, Turnasuyu, Gülyalı halkı ile çevre, doğa size minnettar olacaktır.” diye konuştu.

Haber kaynağı: Ordu Olay Gazetesi/Hasan Cem Özel