“İş birliği yapalım”

·      Seddar Yavuz, “Bakanlıktan alacağımız krediler ve sanayicimizle iş birliği yaparak Ordu OSB’yi aktif hale getirmek istiyoruz. Bu durum, özellikle İstanbul’dan büyük firmaların Ordu’ya gelişlerini hızlandıracaktır”

 Vali Seddar Yavuz, Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği(ORDUSİAD)'nin düzenli olarak gerçekleştirdiği toplantıya katıldı. Ordu ekonomisinin geliştirilmesi, istihdamın artırılması için yeni yaptırımlar yapılması konularında görüş alış verişinde bulunulan toplantıda konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, ”Sizlere minnettarız. Ordu’da güzel işler yapıyorsunuz. “Fatsa OSB’de şu anda önemli bir açılım gerçekleştirdik. Bizden yer talep eden yatırımcılarımızdan aldığımız katılım bedelleri ile yer tahsislerini yapıyoruz. Bu şekilde arsa tahsisi yaptığımız İbişler Tekstil adlı bir firma, Temmuz ayı itibariyle yatırım tesisinin temelini atıyor. Devamında yine temin ettiğimiz 12 parselle beraber büyüyoruz. Onlardan elde ettiğimiz gelirlerle birlikte Fatsa’yı bitireceğiz. Fatsa’da ciddi bir açılım gerçekleştirdik. Ordu OSB ile ilgili olarak yeni bir çalışma planlıyoruz. Ordu OSB’de yer talep eden yatırımcılarımız şimdiden kendileri çalışsınlar. İkinci OSB’de katılım paylarını almak suretiyle kamulaştırmayı bitirip, altyapı ihalesine çıkmayı düşünüyoruz. Ünye OSB’yi bitirdik. Bu yıl içinde Ünye OSB’nin altyapı ihalesine çıkacağız. Ünye OSB’de çok sayıda yatırımcı biz gelerek, ”Bizler bedelleri ödeyelim, burayı bize verin” dediler. Bakanlıktan ödenek bulduk. Ünye OSB çok kısa sürede yatırımcının hizmetine açılmış olacak. Aynı modeli Ordu için de yapabiliriz. Hem Bakanlıktan alacağımız kredilerle, hem de sanayicimizle işbirliği yaparak Ordu OSB’yi aktif hale getirmek istiyoruz. Bu durum, özellikle İstanbul’dan büyük firmaların Ordu’ya gelişlerini hızlandıracaktır. Bu üç yeni OSB’yi bahsettiğimiz modelleme ile birlikte çözebiliriz. Aksi takdirde ödenek geldi, gelmedi, kredi buldum, bulamadım söylemleriyle zaman geçirmiş oluruz. Ordu’nun, Ordulunun işe, istihdama, büyümeye ihtiyacı var. Sadece Ordulu işadamlarını değil, başka yatırımcıları da Ordu’ya çekmemiz gerekir. Yaptığımız bu modelleme, başka iller tarafından da örnek alınıyor. Yakın bir zamanda Karadeniz’de tek olan ‘Fındık Müzesi’ni açıyoruz. Eski Vali Konağı ise çocuk kütüphanesi olarak hizmet verecek. Bu şehrin kültürüne, çocukların yetişmesine hizmet edecek bir çalışmayı hep beraber gerçekleştirmiş olacağız.” dedi.

Toplantıda derneğe yeni katılan, Hüseyin Pelit, Bahri Köksal, İdris Altunel, Ömer Aydın ve Mustafa Şahin’e ORSUSİAD rozeti takdim edildi. 

Haber kaynağı: Karadeniz Ekonomi Gazetesi

 

 

 

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı A. Kadir Engin, Ordu'da kivi üretiminde başı çekerken, şimdi de Rojo Brillante adlı hurmanın yetiştirilmesi için kolları sıvadı. İlk etapta 3 bin kök hurma fidanı dikti.

Fındığı sök, hurmayı dik!

"HURMA, FINDIKTAN DAHA KARLI"

Fındığın üreticilerin beklentilerini karşılamadığını bu yüzden kivi üretimine başladıklarını söyleyen Engin, artık Rojo Brillante hurmasını diktiklerini ve masrafının da yok denecek kadar az olduğunu dile getirdi.

"Eğim olan yere hurma dikin"

Hurmanın gelirinin fındığa göre daha fazla olacağını aktaran Kadir Engin; "Ordu'da hurma yetiştirmeye başladık. İlk etapta 3 bin kök hurma diktik. Hurmanın şekli değişti. Artık depoya konulabilen ve uzun süre yaşayabilen bir yapıya kavuştu. Mart, Nisan ve Mayıs ayında yenilebilen çeşitleri çıktı. Halkımız bilmiyor. Bunu öğrensinler. Eğimi çok olan yerlere mutlaka hurma diksinler. Fındığa göre en az 3-4 kat daha karlı. Rojo Brillante Hurma çok kalitelidir. Soğuğa karşı dayanıklı bir hurma çeşididir. Geçen sene bu hurmanın kilosu bir yerel marketimizde 14.99 liraya satıldı." dedi.

"Hurma yetiştirmek daha mantıklı"

Fındık üreticilerinin bahçelerine hurma dikebileceğini hatırlatan Engin; "Son dönemde Perşembe ve Altınordu'da hurma fidanları dikildi. Kendim de 50 dönüm arazime hurma diktim. Bundan sonra da dikmeye devam edeceğim. Artık yaşlanan fındık bahçelerine hurma dikmek daha mantıklı olacak. Fındık Türkiye'nin yanı sıra birçok ülkede yetiştiği için elde edilen gelir de azaldı. Ayrıca gelirin yarısından fazlası da masrafa gidiyor. Bu yüzden hurmaya yönelmek daha kazançlı olacaktır. Çünkü fındık kadar masrafı yok. Toplaması bırakın fındığı kividen bile daha kolay. Ordu'daki araziler Rojo Brillante Hurmaya uygun. Bu herkesin bildiği Trabzon Hurması. Kilosu yaklaşık 15 lira. hem faydalı hem de kazancı çok yüksek. Benim vatandaşlarımıza önerim, uygun fındık bahçelerine hurma diksinler" diye konuştu.

Azerbaycan'da yaklaşık 20 bin ton hurma üretildiğinin altını çizen Engin, Ordu'nun da bu hurmayı üretebileceğini söyledi.

Ordu Hayat/Tevfik Kul (Özel Haber)