Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği (ORDUSİAD), Balıktaşı City Otel'de gerçekleştirdiği toplantıda geride kalan seçimi masaya yatırırken, istikrarlı ekonomi için var güçleriyle çalışmaları gerektiğini vurguladılar.

 "SEÇİM BİTTİ, GEÇİM DERDİ SÜRÜYOR"

ORDUSİAD Başkanı A. Kadir Engin, seçimlerin geride kaldığını artık modern bir Türkiye ve Ordu için çok çalışma vakti olduğunu söyledi.

 "4. başkanımızı da çıkardık"

'Seçimler bitti geçim derdi devam ediyor' diyen Engin, şunları kaydetti; "Zor ve gergin geçen seçim kampanyasından sonra, Türkiye Demokrasisi kazandı. Seçimlerle Türkiye, Demokrasi, Özgürlük kazandı. 4-5 sene işimize bakalım. İstikrarlı siyaset, ekonomi, ticaret ve üretim için var gücümüzle çalışmalıyız. Bu krizi kısa sürede yenip düzlüğe çıkmalıyız. İleri haydi ileri daima çağdaş, modern Türkiye için ileri. Tüm seçilen Başkanları kutluyorum. ORDUSİAD'ın gurur tablosu 4 nolu Üyemiz Mehmet Hilmi Güler 4'ncü belediye başkanımız oldu. Yani Kazım Türkmen, Seyit Torun, Enver Yılmaz’dan sonra Mehmet Hilmi Güler 4 nolu üye çok enteresan değil mi? 5'nci başkan adayımızın aramızda olduğunu 6'ncı hissim bana söylüyor."

Ordu Ticaret Odası'nın zemin katını istediklerini söyleyen Engin; "Derneğimize kayıtlı faal üyelerden 10 tanesi Ordu Ticaret ve Sanayi Odası meclisinde görev yapıyor. Ordu Ticaret Odası'nın zemin katını ORDUSİAD’a tahsisini talep eden dilekçemiz ve imzalar hazır." dedi.  

5 yeni üyelerinin olduğunu aktaran Engin, Hüseyin Pelit, Halit Tomakin, Turgay Kılıç, Atila Yılmaz ve Bahri Köksal'ın ORDUSİAD'a üyeliklerinin gerçekleştiğini kaydetti.

Gelecek toplantıya Ordu  Valisi Seddar Yavuz ve belediye başkanlarını da davet edeceklerini söyleyen Engin, rozet takma töreni de yapacaklarını dile getirdi.

 Ordu Hayat/Samet Sezer (Özel Haber)

Seçim bitti, ekonomiye bakalım

 

·        Seçim sonrası gözler ekonomiye çevrildi. İş dünyası gerek ülke genelinde gerekse bölgesel ölçekte seçim sonrası dönemde yapısal reformların acilen yapılmasını talep ediyor. Üretim ve finansman maliyetlerinden yakınan reel sektörü temsil eden kuruluşlar ve işletme sahipleri bozulan yatırım ve üretim ikliminin yeniden oluşturulmasını bekliyor.

 

Bölgemizdeki meslek odaları, iş adamı dernekleri ile iş dünyasının önde gelen temsilcileri hemen hemen aynı beklentileri seslendirdiler. Gazetemizin gündeme ilişkin sorularına verilen yanıtlar şöyle:

 

Hasan Çakırmelikoğlu (Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı)

 

“Ülkemizin yapısal reformlara, imalatta büyümeye odaklı bir ekonomik politikaya ihtiyacı bulunmaktadır. Aynı şekilde Giresun’umuzun da yeni ve üretim hedefli yatırımlara ihtiyaç duyduğu bir süreç içinde olduğunu gözlemlemekteyiz. Bugün enerjimizi tek bir hedefte toplamak suretiyle ekonomik kalkınmaya, büyümeye ve işsizliğe yönelmek ana gayemiz olmalıdır. Seçimler artık geride kaldı. 4,5 yıllık seçimsiz bir döneme giriyoruz. Ekonominin temellerini daha güçlendirecek yapısal reformları arka arkaya hayata geçirmek için zamanımızı değerlendirmeliyiz.”

 

Hakan Poyraz (Çamsan Ordu A.Ş Yönetim kurulu başkanı):

 

“Yerel seçimlerin de geride kalmasıyla, önümüzdeki seçimsiz dönem ekonomik, sosyal ve siyasal reform gündemimiz için önemli bir fırsattır. Yeni yatırımlar ve istihdam için yatırım iklimi oluşturulmalı yeni OSB’ler kamulaştırılmalıdır ve sanayicinin önü açılmalıdır. Serbest piyasa ilkelerinden taviz vermeden, düzenleyici kurulların bağımsızlık ve saydamlığını güçlendiren, rekabet gücümüzü artırıcı, yapısal reformlarla desteklenen, kırılganlıkları giderecek bütüncül ekonomik uygulama etkili olacaktır.”

 

A.Kadir Engin (ORDUSİAD Başkanı):

 

“Ekonomideki temel göstergeler gittikçe kötüleşiyor. Sanayici ve diğer üreten kesimler maliyet baskısı altında. Bölgenin kalkınması için yeni yatırımcılara yatırım iklimi sağlanmalı. OSB’lerin kamulaştırma işleri bitirilmeli. İşletmelerin finansmana erişimi kolaylaştırılmalı. Hesap verir, şeffaf, katılımcı ve kapsayıcı bir yerel yönetim anlayışı ile ulaşımdan ekonomiye, akıllı, çağdaş ve insan odaklı, sürdürülebilir şehirler inşa edilmelidir. Seçimsiz geçmesini temenni ettiğimiz 4,5 yılı geçici çözümlerle değil, kalıcı reformlarla iyi değerlendirmeliyiz.”

 

Murat Şimşek (Ordu OSB Başkan Vekili)

 

“Mahalli seçim bitti. Sanayicinin, üreten kesimin ortak derdi ekonomidir. Üretim maliyetlerinin ve enflasyonunun düşürülmesi yönünde girişimler yapılmalı. Ülkemiz de 4,5 yıl seçim yok. Bunu ülkemiz için fırsata çevirmeliyiz. Özel sektörün önünün açılmasını bekliyoruz. Adı geçen yapısal reformları iş dünyası olarak bekliyoruz.”

 

Tayfun Karataş: (Fatsa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı):

 

“Gerçek gündem ekonomi olmalı ve yapıcı reformlar bekliyoruz. Sanayicinin, yatırımcının yüksek faizin altın ezilmesi önlenmeli yatırım iklimi oluşturulmalı ve OSB’lere tahsis edilen araziler acilen kamulaştırılmalıdır. İstihdam seferberliği ve yeni işçi alımı konusundaki hassasiyet mevcut istihdamın korunmasına da gösterilmelidir. Mevcut istihdamını koruyan işverenlere de teşvik sağlanmalıdır diye düşünüyorum.”

 

İsmail Okutgen (SAMSİAD Başkanı)

 

“Ülkemizde gündem artık ekonomi olmalı, yıllardır sözü edilen ve bir türlü gerçekleşmeyen yapısal reformlar yapılmalıdır. Tarımsal üretimi 5 kat artırabilecek potansiyele sahibiz. Tarımın makineleşmesi, tarımsal ürünlerin katma değerli üretime dönüştürülerek pazara sunulması konusuna da odaklanmalıyız.”

 

Mustafa Seyhan (Seyhanlar Gıda)

“Seçim süreci bitti. Türkiye’de artık tabi ki kavga, gürültü olmayacak. Artık herkes işine dönecek. Herkes yapması gereken işleri, icraatları yapacak. Seçimsiz 4,5 yıllık bir süre var ama bu zamanı doğru kullanıp, herkesin elini taşın altına koyacağı bir dönem olmalı.”

Aytaç Aydoğan (Trabzon Sanayici İşadamları Derneği Başkanı)

“Önümüzdeki süreçte ülke eski gündemine geri dönmesi gerekir. Ekonomi alanında herkesin yapması gereken işler var. İşverenlerimiz çok sıkıntılı durumda. Çok güzel teşvikler var işverenler adına. Ama bunun bir de hükümet ayağı var. Bu durumda bizlere, işverenlere destek olması gerekiyor. Uygulanmaya çalışılan KOBİ destek kredilerinin limitlerinin artırılması, daha çok işadamının bu kredilere erişebilmesi önemli. Bankalardan krediyi almak çok zor. Bu kredinin amacı sıkıntılı işadamlarını bu sıkıntıdan kurtarıp istihdama yönelmelerini, yatırıma yönelmelerini sağlamaktır. 4 sene boyunca seçimin olmaması önemli. Bunu mevcut iktidarın ve iş dünyasının da iyi kullanması gerekiyor.” 

Mustafa Seyhan (Seyhanlar Gıda)

“Seçim süreci bitti. Türkiye’de artık tabi ki kavga, gürültü olmayacak. Artık herkes işine dönecek. Herkes yapması gereken işleri, icraatları yapacak. Seçimsiz 4,5 yıllık bir süre var ama bu zamanı doğru kullanıp, herkesin elini taşın altına koyacağı bir dönem olmalı.”

Aytaç Aydoğan (Trabzon Sanayici İşadamları Derneği Başkanı)

“Önümüzdeki süreçte ülke eski gündemine geri dönmesi gerekir. Ekonomi alanında herkesin yapması gereken işler var. İşverenlerimiz çok sıkıntılı durumda. Çok güzel teşvikler var işverenler adına. Ama bunun bir de hükümet ayağı var. Bu durumda bizlere, işverenlere destek olması gerekiyor. Uygulanmaya çalışılan KOBİ destek kredilerinin limitlerinin artırılması, daha çok işadamının bu kredilere erişebilmesi önemli. Bankalardan krediyi almak çok zor. Bu kredinin amacı sıkıntılı işadamlarını bu sıkıntıdan kurtarıp istihdama yönelmelerini, yatırıma yönelmelerini sağlamaktır. 4 sene boyunca seçimin olmaması önemli. Bunu mevcut iktidarın ve iş dünyasının da iyi kullanması gerekiyor.”  KARADENİZ EKONOMİ

 

·         Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Engin, “Bu ekonomik krizler birden bire çıkmaz. Yıllardır üretim ekonomisinden uzaklaştık. Ürettiğimizden fazlasını tükettik, gelirimizden fazlasını harcadık” dedi.

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kadir Engin, ALTAŞ Tv’de yayınlanan Murat Gürsoy’un sunduğu “Karadeniz Ekonomi” programına konuk oldu. Engin, yaşanan ekonomik krizin nedenleri ve bu sürecin atlatılmasana yönelik görüşlerini anlatırken, “Bu krizler hemen birdenbire çıkmıyor. Bunun bir öncesi oluyor. Ekonominin tükettiğinden çok üretmesi lazım. Yeni yatırımlar ve projeler yaratmalıyız. Devlet üretimi artıran projelere değil, daha çok gösterişli ve bürokratların telkin ettiği projeler yapıyor. Biz tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmenin yollarını bulmalıyız” diye konuştu.

Müteahhit sayısı bir facia

Konut ve inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıyı sektörün kontrolsüz büyümesine bağlayan Engin, “Tamam konutumuz var 3 bin tane, 5 bin tane ama oturacak insan yok. Ülkede 430 bin tane müteahhidimiz iş bekliyor. Üç yıl önce müteahhit sayımız 300 bindi şimdi 430 bin olmuş. Bu rakam bütün dünyadaki müteahhitlerden fazla. Avrupa Birliği’nde 38 bin tane var, Türkiye’de 430 bin tane var. Bu bir faciadır. Hangi mantıkla bunun bu hale geldiğini söylemek mümkün değil. Çünkü sonuçta insanların rahat yaşaması kolay. Ama rahat yaşaması için gerekli üretimi yapmadığı için bunun hakkı olup olmadığını tartışmak lazım.”

Üretim ekonomisi geçmek lazım

“Birdenbire 2019’da ne olacakta düzlüğe çıkılacak. Milli gelirin 2008’den beri artmadığı bir ülkeyiz.  Tam 11 yıl olmuş. 10 bin doları aşamadık. 2008’den beri orta gelir tuzağına düştüğünü TÜRKONFED, TÜSİAD, ORDUSİAD seslendirmesine rağmen on yıldan beri milli gelirimiz aynı. Ama on yılda 10 milyon arttık. 3 milyon Suriyeli geldi. 15 milyon kişi bakamayınca kriz çıkıyor. Tabi ki Türkiye büyük bir ekonomi, büyük bir güç böyle sıkıntıları biz de çok gördük, yaşadık. Muhakkak aşacaktır.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ 

Ak Parti Ordu Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hilmi Güler, ORDUSİAD tarafından düzenlen yemekte iş adamlarıyla bir araya geldi. Güler, "turizme ve istihdama ağırlık vereceğiz. ordu’yu göç veren değil, göç alan bir şehir haline getireceğiz. aslan gibi gençlerimiz dışarıda çalışmak zorunda kalmayacak." dedi.

"ORDU'NUN POTANSİYELİ VAR"

Seçilmesi durumunda bütün kaynakları eşit şekilde paylaştıracağının sözünü veren Güler, yapacakları çalışmalarla Ordu'nun daha da büyüyeceğini dile getirdi.

Ordulu olduğu için, kendisine verilen görevin çok anlamlı olduğunu söyleyen Güler, şunları kaydetti; "Ben bakanlık dönemimde de onun öncesinde de Çevre Yolu’ndan Havaalanı’na kadar Ordu’nun sorunlarıyla yakından ilgilendim. Şimdi burada ekonomik olarak neler yapacağımızı düşünmemiz gerekir. Ekonomik olarak hava eskisine göre rahat değil ama usta kaptanlar fırtınalı denizde belli olur."

"Ordu, iyi bir konuma gelebilir"

Ordu’nun çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Güler, "Uzmanlar tarafından 2040 yılında dünyanın ekonomisi 4 ülke tarafından yönetileceği söyleniyor. Bunlar sırasıyla Çin, Hindistan, ABD ve Japonya. Yani 4 büyük ekonominin 3’ü Asya ülkelerinden çıkacak. Artık güneşin battığı değil, doğduğu yerlere doğru bir gidişat var. Buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Artık üretimin ve yüksek teknolojinin hakim olduğu bir süreç olacak. Bu süreçte Türkiye’nin çok büyük avantajları olduğu gibi, Ordu’nun da çok büyük avantajları var. Ordu’nun çok büyük bir potansiyeli var. Eğer Ordu, bu potansiyeli hakkıyla kullanırsa, büyük bir fırsatı yaşayabilir, Türkiye'de ve dünyada çok iyi bir konuma gelebilir.''dedi

Haber kaynağı:Ordu Hayat Gazetesi