Birkaç gün sonra geride kalacak olan 2018’de önemli bir krizin yaşandığını belirten Ordu iş dünyası 2019’da üretimin artırılmasını, harcamaların kontrol altında tutulmasını ve yatırıma engel oluşturan yüksek faizlerin düşürülmesini bekliyor. Ordu iş hayatına birkaç gün sonra geride bırakacağımız 2018’in nasıl bir yıl olduğunu ve 2019 beklentilerini sorduk. 2018’de önemli bir krizin atlatılmaya başlandığını belirten iş dünyası 2019’da üretimin artırılmasını, harcamaların kontrol altında tutulmasını ve yatırıma engel oluşturan yüksek faizlerin düşürülmesini bekliyor. İşte Ordu iş hayatının 2018 ve 2019 değerlendirmeleri:        

2019’DA ÜRETİM ÇOK TÜKETİM AZ OLMALI

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı (ORDUSİAD) Başkanı Kadir Engin: İş dünyası 2018’i zor bir yıl olarak algılıyor. Uzun yıllardan beri az üretim çok tüketim yaptık. Bunun sonucunda borçlar yükseldi, faizler yükseldi. Nakit darlığı yaşandı. Bütün bunlar Türkiye’de bir tusunami yarattı. Bu sürüyor, 2019’da da sürecek. 2018’in sıkıntıları 2019’da devam edecek diye düşünüyoruz. O yüzden 2019’da çok dikkatli olmak gerekiyor. Her ne kadar Türkiye güçlü bir ülke olsa da bu krizden fakirleşerek çıkmıştır. Bunu telafi etmesi de çok zordur. Milli gelir ve ihracat artmadığı sürece yani çok üretmediğimiz sürece bu sıkıntılar devam edecektir. Dediğim gibi 2019, 2018’in devamı gibi, yaraları sarma yılı olacaktır. Akıllı bir ekonomi yönetimi gerekiyor. Üretim seferberliği yaparak çok üretmek az tüketmek şekli ile devam edersek bu krizi daha kısa sürede atlatırız. Bir kez daha vurgulamam gerekirse 2019’da üretimimiz çok tüketimimiz az olmalı ki yaralarımızı daha hızlı bir şekilde saralım. En büyük beklentimiz bu dana çok üretmek daha az tüketmek.                                                                    

2019’UN DAHA İYİ OLMASINI BEKLİYORUM

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin: 2018’debir ekonomik savaş vardı. Türkiye bundan etkilendiği gibi Avrupa ülkeleri hatta dünya devletleri de bundan etkilendi. Bu kiriz bizi tedirgin etmişti ama çok şükür diyelim düzelme başladı. Doların zaten yılsonunda bu seviyelerde olacağı bekleniyordu. Bence ekonomik program olumlu gidiyor. Ben 2019’un daha iyi olacağını tahmin ediyorum. TOBB başkanımız da ekonomik gidişatın iyi yolda olduğunu söylüyor. Ben bu kadar erken düzeleceğimizi beklemiyorum ama düzeldik. Şu anda İspanya’da yada İtalya’da sıkıntı yok mu, var. Bizde kriz ortamında olması gereken birliktelik çok güzel yaşandı. Herkes elini taşın altına koydu. Bu millete teşekkür ediyorum. Allah devlete zeval vermesin diyorum. Bu tür ortamlarda Avrupa’da ya da dünyanın değişik ülkelerinde yağlamama olayları oluyor. Şu anda sorun olarak banka faizleri var. Bu faiz oranlarıyla kimse yatırım yapamaz. Burada da düşüş oldu aslında yüzde 40’lardan yüzde 25 seviyesine kadar indi ama biz daha çok düşüş bekliyoruz. Sanayi kuruluşlarına Eximbank’tan faizsiz kredi bekliyoruz.                                                                 

BANKALAR KONUT SATIŞLARINI VURDU

Ordu Müteahhitler Derneği (OMDER) Başkanı Fatih Titiz, bankaların faiz uygulamasının konut satışlarını olumsuz etkilediğini söyledi.

Ordu Müteahhitler Derneği (OMDER) Başkanı Fatih Titiz konut satışlarındaki azalma hakkında basın mensuplarının sorularını yanıtladı. OMDER Başkanı Titiz; konut satışlarında 2017 Kasım ayına göre yüzde 27 oranında azalma olduğunu devletin verdiği desteğin müteahhitlerin yüzünü güldürmediğini aktardı. Konut kredi faizlerinin yüksek olduğunu belirten Titiz, son dönemde konut kredi faizlerinin 0.98’e düştüğü haberininin gerçeği yansıtmadığını müteahhitlerin zor durumda bırakıldığını belirtti.

Başkan Titiz, “İnsanlar birikimlerini konut alarak kullanma ve kiradan kurtulma hayallerini en azından şimdilik erteleyecekler. Zira banka kredisi olmadan gayrimenkul almaları neredeyse imkânsız. Bankaların kendi alacaklarını tahsil etmek için bir uygulamaya girdi.  Sadece banka borcu bulunan firmalara 1,78 oran baz alınarak uygulanan bir kredi var.. Bankaların 0.98 oranı uygulamak için müteahhitlerden 0,80 gibi oran talep ediyor. Bu 100 Bin TL gibi bir kredide 30 bin TL gibi bir rakama denk geliyor.” dedi.OMDER Başkanı Titiz, konut maliyetlerinin yükseldiğini ve bu yükselişin satış fiyatlarına yansımadığını belirterek yeni inşaat ruhsat alımını yüzde 50’den fazla azalma gösterdiğini ve bu sebeple artık daha az inşaat yapımının olacağını bu yolla stokların hızla tükeneceğini belirtti. Ordu Müteahhitler Derneği Başkanı Titiz son olarak vatandaşların bankaya başvuru yaptıkları takdirde ise yüksek faiz maliyetine katlanmak zorunda olduklarını paylaştı.

2019’DAN EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ FAİZİN DÜŞMESİ 

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Başkanı İrfan Akar: Aslında 2018 yılı aslında iyi gidiyordu. Ancak sonrasında çıkan ekonomik kriz haliyle önemli bir etki yaptı. Fındık fiyatı, dövizin artışı, faizlerin yükselişi derken herkesin bildiği gibi 2018’in son çeyreği kötü geçti. Her ne kadar ekonomistler 2019 kötü geçecek dese de 2019’dan umutluyuz. Ben açıkçası 2019’dan umutluyum. Bir seçim dönemi var. Hükümetin ciddi adımlar atacağını düşünüyorum. 2019’dan beklediğimiz en önemli şey faizin düşmesi. Faiz düşerse her şey yerli yerine oturmuş olur.  Döviz belli bir noktaya geldi, akaryakıt fiyatları da düşüyor. Sanki her şey düzelmeye geçiyor yada bilemiyorum ben öyle görmek istiyorum. Faizler yüksek olduğu için inşat sektörü durma noktasına geldi, konut satışları olmuyor. Yine faizler yüksek olduğu için insanlar parasını faiz alabilmek için bankalara yatırıyor. Mülk yada konut almıyor. Dövizi frenlemek için faizi yükselttiler ama düşmesi gerekiyor. 2019’dan faizin düşmesi için umutluyuz. Düşmezse zaten konkordato ilan eden firma sayısı artar.    

Haber Kaynağı: ORDU OLAY GAZETESİ

 

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğünce başlatılan ‘Milli teknoloji,  Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ toplantısı yapıldı.

Vali Seddar Yavuz’un başkanlığında yapılan toplantıya, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Engin Tekintaş, ODÜ Rektörü Prof.Dr.Tarık Yarılgaç, OTSO Başkanı Servet Şahin, Ordu Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Şimşek, Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Engin, Ordu Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Olgun Topkaya, DOKA Ordu Temsilcisi Harun Göçer ve işadamları katıldı.

Valilik toplantı salonunda yapılan "Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği Sorunlar ve Çözüm Önerileri" toplantısında bir konuşma yapan Vali Seddar Yavuz, “2019-2021 yıllarını kapsayan yeni ekonomi programı yayınlandı. Yeni ekonomi programı kapsamında bu toplantının yapılması talep edildi.  2019-2021 yıllarını kapsayan yeni ekonomi programı ile kısa vadede finansal istikrarın yeniden elde edilmesi, ekonomide dengelenmenin ve bütçe disiplininin sağlanması, orta vadede sürdürülebilir büyüme ve adaletli paylaşımım gerçekleşmesi amaçlanmaktadır” dedi.

 

“Sanayi ürünlerini yerlileştirmeye dayalı bir ekonomik dönüşümün temellerini oluşturarak, milli teknoloji güçlü sanayi hamlesinin tesis edilmesi ve sanayi tabanını güçlendirilmesi amacıyla yerel ve merkezi düzey arasında bilgi ve görüş alışverişinin sürekli biçimde sağlanması gerekliliği söz konusudur” diyen Vali Yavuz, ”Milli teknoloji güçlü sanayi hamlesinin başarılı sonuçlar üretebilmesi, ancak Türkiye’nin sınai kalkınması konusundaki sorunların doğru teşhisiyle birlikte vizyoner, yenilikçi, nitelikli kesimlerin talep ve beklentilerine cevap veren önerilerin alınmasıyla mümkün olacaktır.  Bu çerçevede Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilecek kalkınma ajansları yönetim kurulu toplantılarının 'Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi Hamlesi Yolunda Sanayimizin Geleceği Sorunlar ve Çözüm Önerileri' konulu gündem maddesiyle toplanılması konusunda talimatları olmuştur. Bu kapsamda bu toplantıyı tertip ediyoruz. Özellikle ilimizin sanayisi, yapmamız gerekenler, öneriler, sorunlar ve çözüm önerilerini aramızda konuşup daha sonra Bakanlığımıza bir rapor halinde sunacağız” şeklinde konuştu.

Toplantı, DOKA Ordu Temsilcisi Harun Göçer’in “Sanayicimizin Geleceği, Sorunlar ve Çözüm Önerileri” adlı sunumunun ardından, Finansmana Erişim (İşletme ve Yatırım Sermayesi), Beşeri Sermaye, Kurumsal Yapılanma, Fiziki Altyapı,  Ulusal ve Uluslararası Pazara Erişim ve Tutunma, Üretim Maliyetleri, Devlet Destekleri, Kalite ve Markalaşma,  Profesyonel Danışmanlık Gereksinimi, Mevzuata Dair Sorunlar, Ekonomik Belirsizlik gibi gündem maddelerinin değerlendirilmesi, çözüm önerilerinin sunulması ve değerlendirilmesi ile son buldu.

Sorunlar ve çözüm önerileri bir rapor halinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na sunulacak.

Haber kaynağı:Ordu Valiliği

3 OSB için 100 milyon bulamazken..

150 milyonluk stat neyimize!

· Ordusiad Başkanı Kadir Engin, ülkenin çıkış yolu üretim yatırımından geçerken, kamu kaynaklarının harcandığı seçili projelerde stadyumun bir öncelik olmadığı eleştirisi yaptı. Engin, “Ülkemizin çıkış yolu yatırım, üretim ve istihdamdır” dedi.

Profesyonel liglerde tek takımı 3.ligde mücadele eden Yeni Orduspor olan Ordu’da, Durugöl’de bitme aşamasına gelen stat ile ilgili iş dünyasından da sert tepkiler var.

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Engin, Karadeniz Ekonomi Gazetesi’ne yaptığı özel açıklamada, “Ülkemiz ve bölgemiz için çıkış yolunun üretim yatırımları gerçeği ortada dururken, yani OSB’lerin hayata geçmesi ve yeni istihdam alanları yaratılması beklenirken, kente 150 milyon liralık stat yapmak kamu kaynaklarının yerinde kullanılmadığı anlamına geliyor” dedi.

OSB’ler acilen kamulaştırılmalı

Engin, “Kamu kaynağını yapılmaması gereken bir yere yeni bir stat için harcıyoruz, sonra da Ordu OSB, Fatsa OSB, Ünye OSB için 100 milyonluk kaynak bulup kamulaştırmayı yapamıyoruz” diyerek oldukça sert eleştiriler getirdi. Engin, “Ordu şehrinin çıkış yolu üretim ve istihdam yatırımlarıdır. Kamu kaynaklarını doğru harcasaydık bugün OSB’ler için 100 milyonluk kamulaştırma parasını bulmakta zorluk çekmezdik. Ordu ve ilçelerinde 15 bin kişiye istihdam sağlanırdı. Çünkü OSB’ler için kaynak yaratılması demek ülke ve bölgemizin kalkınması demektir. Bu konuda mutlaka acil çözüm üretilmeli, Ordu, Fatsa ve Ünye OSB’ler acilen kamulaştırılmalıdır” ifadelerini kullanırken geciken yatırımlara dikkat çekti.

Projeler dalgalanmaya takıldı!

ORDUSİAD Başkanı, “Ordu’nun üretim ve istihdam sağlayacak altyapı yatırımları gecikmiştir. Yıllardır çevre yolunu konuşuyoruz. Şimdi yolun kayan bölümü için kazıklama çalışmaları yapıldığı anlatılıyor. Kayan bölümün yapılmasıyla çevre yolu tamamlanmayacak ki. İstimlak sorunları ve yeni OSB bağlantı yolları ile ilgili hiçbir ilerleme yok. Karadeniz-Akdeniz yolu projesi çok önemli bir projedir. Ordu’yu 40 ilin ekonomisi ile buluşturacak gecikmiş bir proje şimdi ekonomik dalgalanmaya takılmıştır. Ortada bu gerçekler dururken 150 milyonluk stat bizim neyimize” ifadelerini kullandı. Haber kaynağı MURAT GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ