Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Kadir Engin, kivinin verimli ve getirisi yüksek bir mal olduğunu belirterek, kivinin Ordu toprağını sevdiğini ve fındıktan da 5 kat daha karlı bir ürün olduğunu dile getirdi.

 Ordu kiviyi sevdi...

 "KİVİ FINDIKTAN 5 KAT DAHA KARLI"       

 17 sene önce kivi üretimine Turnasuyu'nda başladıklarında 3 bin kivi diktiklerini hatırlatan Engin, şuan ise 11 bin kivi ağaçlarının olduğunu söyleyerek, kivi alımını ilk kez kendilerinin peşin olarak yaptığını ifade etti.

 "Nakit parayla kivi alıyoruz"

Kivinin yüksek getirili olduğuna dikkat çeken Başkan Engin, üreticilere karşı sigorta görevi yaptıklarını söyleyerek, şunları kaydetti; "Kivi yetiştiriciliğine bundan 15 sene önce başladık, hatta 17 sene önce Turnasuyu’nda başladık. Çok verimli fındık arazilerini kestik, 40 dönüm kadar, kivi yaptık, 3 bin kivi diktik. Toprakta bayağı güzel olduğu için başarılı olduk. Daha sonra bu noktadan hareketle kivinin verimli ve getirisi yüksek bir mal olduğu için Çarşamba da epey arazi aldık ve oralara da kivi diktik. Aşağı yukarı toprakta şuanda 10- 11 bin tane kivimiz var. Tabi bu üretimin yanında bir de ilk defa Türkiye’de nakit parayla kivi alımına başladık, halende devam ediyoruz. Genelde çeşitli insanlar ve kabzımallar tarafından zor durumuna düşürülen köylülerimize karşı bir garanti, bir sigorta görevi yaptık ve halen daha nakit para ile mal kantarda para kasanın üzerinde. Bu yaptığımız sebze ve meyve piyasasındaki olağan dışı bir iştir ve böyle de devam ediyoruz bu işe. Ordu’da kiviyi sevdi."

 "2-3 bin ton üretiliyor"

Ordu'da üretilen kivi miktarıyla ilgili bilgiler veren Engin; "Her ne kadar Tarım Müdürlüğünün rakamları kayıtları çok afaki ise de onların dediği gibi 6-7 bin ton değil 2-3 bin ton arasında kivi üretiliyor. Onlar kendi kayıtlarına göre tel, direk, fidan verdiklerinden hep kivi isteyecekler ama o insanlar kiviciliği bırakmış" dedi.

 "Kivi daha karlı"

1 dönümden 3 ton kivi alınabildiğini söyleyen Kadir Engin; "Kivi, fındığa göre en az 5 misli daha değerli ve karlı bir ürün. Yani ne oluyor? Bir dönümden 100 kilo fındık alıyorsunuz, yarısı masraf, tamamını hesap etsen bile 100 kilo 10 liradan bin lira. Ama kivide öyle değil. 1 dönümden 3 ton kivi alıyorsunuz 2,5 liradan 7 bin 500 lira. O bakımdan kivi fındıktan daha karlı" diye konuştu.

 Ordu Hayat/Yılmaz Ülgü-Gözde Özgür