Patronlar Kulübü; ORDUSİAD

Bundan tam 27 yıl önce takvim yaprakları 22 Eylül 1992 Salı’yı gösterirken kabuğunu kırma çabası içinde olan Ordulu sanayici ve işadamlarını aynı çatı altında toplamayı amaçlayan bir oluşumla kurulan Ordu Sanayiciler ve İşadamları Derneği ilk toplantısını gerçekleştirmişti.

Çamsan Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyu önüne çıkan ilk yönetim kurulunda, dönemin ÇAMSAN Yönetim Kurulu başkanı merhum Yüksel Poyraz OSİAD başkanlığına getirilirken bugün bile aşina olduğumuz pek çok isim de yönetim kadrosunda yer aldı. Derneğin görev dağılımında ikinci başkanlıklara Ergin Karlıbel ve Necdet Gürsoy getirilirken, Mali Başkanlık görevini Mustafa Poyraz, Genel Sekreterliğiise Dr. M. Hilmi Güler üstlendi. Dönemin Ordu Belediye Başkanı merhum Kazım Türkmen ile işadamı Şükrü Bodur’un da yönetim kurulu üyesi olduğu OSİAD ilk toplantısında hedef büyük belirlenmişti. O günün gazeteleri bu oluşumu hayranlıkla anlatırken manşetlere yansıyanlar da gerçekten anlamlıydı.

Başkan Yüksel Poyraz’ın OSİAD’ın sadece ticaret ve sanayi, alanında değil sosyal ve kültürel etkinliklerde de yer alacağını vurgularken o dönemin gazetelerinde de “atıl para sanayiye aktarılacak” ve “OSİAD ölü parayı uyandıracak” manşetiyle vurgu yapıyordu.

O günlere ilişkin ilginç bir ayrıntı daha…

Şimdilerde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı olan, Ak Parti hükümetlerinde en uzun süreyle Enerji Bakanlığı koltuğunda oturan isim olan Dr. M. Hilmi Güler bundan  27 yıl önceki gazetelerde OSİAD Genel Sekreterliği görevini üstlenirken “proje eğitim beyni” olarak lanse ediliyordu. İşte Güler’e ilişkin o satırlar: “Aslen Ordulu olan ODTÜ mezunu Güler’in çeşitli üniversitelerde öğretim üyeliği yaptığı ve daha sonra sırasıyla TUSAŞ, TUBİTAK, TSE, ERDEMİR ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu’nda üst düzey yöneticilikler yaptığı bildirildi. Adeta bir beyin olan Güler’in ÇAMSAN yönetimi yanı sıra OSİAD Genel Sekreterliği görevini yürüteceği duyuruldu

Haber kaynağı: .” REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

 

STK’lar Şehir Hastanesi’nin yeri için hem fikir oldu


Ordu Şehir Hastanesi’nin, Ordu Üniversitesi kampüsü içerisindeki 350 dönümlük alana yapılması taleplerine Ordu’daki Sivil Topluk Kuruluşları (STK) da destek verdi. STK’lar, Şehir Hastanesi için en uygun yerin üniversite alanı olduğunu belirttiler.

RİZE’NİN YERİ DEĞİŞTİ, SIRA ORDU’DA

Daha önce 300 dönümlük deniz dolgusu üzerinde inşa edileceği açıklanan Rize Şehir Hastanesinin, Tıp Fakültesinin yanına yapılacağının açıklanmasının ardından, Ordu Şehir Hastanesi için de gözler Sağlık Bakanlığına çevrildi. Ordu’da daha önce Karadeniz’in ilk Botanik Park’ı olan Eskipazar Mahallesi’ndeki 116 dönümlük Botanik Park arazisine yapılması planlanan Şehir Hastanesi için Ordu Üniversitesi, kampüs içerisinde 350 dönümlük alternatif bir alan önerdi. Rize’deki bu gelişme Ordu Şehir Hastanesinin de üniversite içerisine yapılıp, yapılamayacağı konusunda merak uyandırdı. Ordu’daki STK’lar, konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı’na seslendi:

YILDIRIM: DOĞRU TERCİHLE ŞEHİR KAZANIR

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Levent Yıldırım: Şehirde yapacağımız projelerde kentin 50 ila 100 yılını düşünmeliyiz. Bu nedenle üniversite sahasına yapılacak olan bir şehir hastanesi, tüm ihtiyaçlara cevap verir.

AYDIN: HASTANE KAMPUS ALANI İÇİNE YAPILMALI

Ordu Kent Konseyi Başkanı Ömer Aydın: Bu konu kabak tadı vermeye başladı. Tartışmaya bile gerek yok, hastane kampus alanı içine yapılmalı. Bu hem Ordu’yu hem de üniversiteyi canlandırır. Eskipazar da botanik park olarak kalmalı.

ERİŞ: BOTANİK PARK ALANI UYGUN DEĞİL

Ordu Mimarlar Odası Başkanı Havva Güner Eriş: Hastane için Botanik Park alanı uygun değil. Bunun çok nedenleri var. Hastane kesinlikle ve kesinlikle kampüs alanı içine yapılmalı. Ayrıca biz Mimarlar Odası olarak şehir hastanesi değil tıp fakültesi istiyoruz.

ENGİN: ORDU ÜNİVERSİTESİNE DE BİR HASTANE ŞART

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kadir Engin: Hastaneyi şehrin göbeğine yaparsak, bu şehre çok büyük kötülük yapmış oluruz. Eskipazar hastane için uygun değil. Ordu Üniversitesine de bir hastane şart. Bu olursa üniversite çabuk gelişir.

ZENGİN: İLK TERCİH KAMPÜS ALANI OLMALI

Türk Sağlık-Sen Ordu Şubesi Başkanı Fatih Galender Zengin: Hastane için Eskipazar’daki Botanik Park arazisi tarihi ve coğrafi şartlardan dolayı uygun değil. Hastane kampüs alanı içinde olmalı ya da Devlet Hastanesi alanında. Ancak ilk tercih kampüs alanı olmalı.

GÖNÜL: DOĞRU YER KAMPÜS ALANIDIR

Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül: Hastanenin Eskipzar’a yapılması hem tarihi açıdan yanlış -çünkü orası Ordu’nun ilk kuruluş yeri-hem de mimari açıdan yanlış çünkü ırmağın yığdığı toprak zemin buna uygun değil. Doğru yer kampüs alanıdır.

Haber kaynağı:Ordu Olay Gazetesi

 

Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin  istişare  amacıyla düzenlediği aylık  buluşma  yemeği, işadamı Cem Şenocak'ın Cumhuriyet Mahallesi'ndeki Malikanesinde Ordu Valisi Seddar Yavuz, ORDUSİAD Başkanı A. Kadir Engin ve yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

 

Toplantıda Ordu ekonomisi ve yatırımlar masaya yatırılırken, organize sanayi konusu üzerinde duruldu.

"Gelişime açık bir şehiriz"

İşadamı Cem Şenocak, "Bu toplantıda konuşulması gereken ilimizde istihdam ve ekonomik konuları biraz değinmemiz, sosyal sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerekiyor. İlimiz sanayileşme ve turizm alanında çok eksik ama gelişime açık bir şehirdir. Valimizin özellikle üzerinde durarak yakından takip ettiği fındık üretimindeki iyi tarım uygulamaları, budama konusunda tarım il müdürümüz ile beraber yapılan çalışma Ordu ilimiz için çok önemli bir katkı aynı zamanda Giresun ve diğer üretici iller için önemli bir örnektir." dedi.

"Yatırımcılarımızın önü açılmalı"

'İlimizin en önemli sorunlarından birisi olan Organize Sanayi konusu, içerisinde olduğumuz günlerde devletimizin kaynaklarını kısıtlı olmasından dolayı kamulaştırma sorunumuz var' diyen Şenocak, şunları kaydetti; "Bununla ilgili Valimizin geliştirdiği talip olanlardan teklif toplayıp ödemeleri kendileri yapmak şartı ile teklif usulü kamulaştırma projesini hayata geçirebilirsek başkanı olduğum Ticaret Odası 26. meslek komitesi yani sanayicilerimiz ve yatırımcılarımızın bu alanda önünü açmak Ordu istihdamı açısından büyük önem arz etmektedir. Ticaret odası ve ORDUSİAD olarak bir alan talebimiz oldu. İş adamlarımızla ilimizin protokolünü buluşturabilecek bir çok konuda istişareler toplantılar yapılabilecek, projeler geliştirilecek, sohbet ve kaynaşma niyetiyle yaptığımız bu talebe henüz bir cevap alamadık."


"Bu yemek önemli"
ORDUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Engin ise; "Bu yemekler bizler için çok önemli, burada bürokratlarla yemek yemiş olmak Türkiye'de çok az yapılan bir iştir. ORDUSİAD'da bir fotoğraf ve fikirlerin arşivini oluşturmayı planlıyoruz. 13.senelik başkanlık dönemimin sonlarında da bunu yapmak istiyorum. Protokole geldikleri için teşekkür ediyorum, geldikleri için mutluyuz." şeklinde konuştu.

Haber kaynağı: Ordu Hayat Gazetesi /Samet Sezer 

Fındık dışında üretim yapılmalı

“Alan mevcut, kivi üretimini artırmalıyız”

·        ORDUSİAD Başkanı Engin, “Fındığın dışında üretim yapmalıyız. Kivi üretiyoruz ama yeterli değil. Şu an ürettiğimiz kivi kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız var.”

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Başkanı Kadir Engin Ordu’nun ekonomisini değerlendirdi. Ordu’nun fındığın dışında ürünler üretmeye ağırlık vermesi gerektiğini,  yeterince üretim yapılmadığını için hızla bir fakirleşme süreci yaşadığını vurgulayarak şunları söyledi; Fındık fiyatlarındaki dalgalanmalardan dolayı son 20 yıl içinde birçok büyük sanayici battı. Devlet fındığa fiyat belirleyip 4-5 yıl bu fiyat üzerinden işlem yapmalı. Ayrıca fındığın dışında da üretim yapmalıyız. Kivi üretiyoruz ama yeterli değil. Türkiye’nin kivi üretimi 50 bin ton bile olmadı. Ama bu 100 bin tona çıkabilir. Şu an ürettiğimiz kivi kadar daha üretim yapabileceğimiz alanımız var. Kivi gibi çok kıymetli dalında hemen müşteri bulan bir mal üretilmesinden yanayım. Alternatif olarak hurma da üretilebilir.”

Türkiye’de kaynak savurganlığı yapılıyor

Türkiye’de kaynak savurganlığı yapıldığını söyleyen Engin Ordu’ya yapılması planlanan 2’nci Organize Sanayi Bölgesi’nin hala yapımına başlanmamış olmamasını da buna bağladı. Engin, “Üretime kaynak aktarmazsanız nohutu da kuru fasulyeyi de dışarıdan alırsınız. Koca bir stadyuma 150 milyon lira veriliyor.  Üç tane organizeye 100 milyon bulunamıyor. Bunu biz söylememeliyiz kağıt üzerinde bu böyle olmalı. Stadyumun bakımı bile yıllık 10-15 milyon TL. Bu kadar kaynak savurganlığı olan bir ülkede kalkınma durur,  fakirlik başlar.  OSB 4-5 yıldır kaynak bulunamadı diye yapılmıyor ama başka yerlere kaynak bulunabiliyor.” dedi.

Çambaşı’na yeni oteller açılmalı

Çambaşı Otel yatırımına da değinen Engin, “Çambaşı Otel Ordu’nun önemli bir projesi. Güzel bir kayak tesisimiz var buranın işlerlik kazanması için otel yapılması gerekiyordu. Hatta birkaç tane daha otelin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Şu an orada dört tane daha tesis yapacak arsa var. Diğer yatırımcıları da davet ediyoruz.  Oraya 3-4 otel daha yapılmalı ki kayak merkezinin  potansiyeline yakışır bir turizm hareketi olsun.

Mıdı turizme tekrar kazandırılmalı

Son olarak Mıdı Restoran’ın Ordu turizmine tekrardan kazandırılması gerektiği ifade eden Engin, “Ordu’da turizmin lafı yokken Mıdı restoran vardı.  Küçük bir barakada balık yaparak yola çıkan işletme 30-40 kişiye istihdam sağlayan bir yere dönüştü. Daha sonra burası kapatıldı. Mıdı Ordu’nun en turistik işletmelerinden biriydi. Gelen turistlerin büyük bir çoğunluğu oraya kesinlikle gidiyordu. Böyle güzel bir tesis şu an harabe gibi duruyor. Oranın tekrar turizme kazandırılması gerek.ORDU Siad olarak orayı kim açarsa açsın biz yanında olacağız.

Haber kaynağı :Karadeniz Ekonomi Gazetesi