1266 kez görüntülenmiştir.

Türkiye’nin gözbebeği olacak

·        Ordu’nun en büyük turistik merkezi olan Çambaşı Yaylası’na Çambaşı Yatırım A.Ş tarafından 40 dönümlük araziye 35 milyon lira maliyetle 80 oda 110 yataklı olarak inşa edilecek 5 yıldızlı otelin temeli atıldı.

 

Karadeniz’in ve Türkiye’nin göz bebeği olacağı düşünülen, Ordu Büyükşehir Belediyesi iştiraki ORBEL A.Ş ile Ordu Sanayici ve İş Adamları Derneği (ORDUSIAD) öncülüğünde Ordulu iş adamlarının ortak olduğu Çambaşı Yatırım A.Ş tarafından inşa edilecek 5 yıldızlı otelin temeli atıldı. Sivola Deluxe Çambaşı Hotel’in temel atma töreni öncesinde sunumu yapılan projeye ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Hilmi Güler, projenin hayata geçirilmesi ile Ordu’nun turizmde çıtayı daha da yukarıya çıkardığını ifade etti. Güler, “İş adamlarımız Cumhurbaşkanımızın yerli otomobiller için bahsettiği babayiğitler gibi bugün Ordu’da ortaya çıkarak, turizm meşalesini yaktılar. Ordu’da turizminin gelişimi adına bugün güzel bir örneğe imza atıyoruz. Bu güzellikleri sadece Türkiye’nin değil, dünyanın görmesi için çalışıyoruz” dedi.

Tahsise açılmayı bekleyen 700 dönüm arazi var

Temel atma törenine katılan Ordu İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak yaptığı değerlendirmede bölgede 700 dönüme yakın arazinin tahsise açılması için çalışıldığını vurguladı ve şunları söyledi: “Bilindiği üzere Çambaşı Yaylası turizm merkezi ilan edilen 8 yayladan birisi. İçinde 77 oba barındıran bir merkez olması nedeniyle bakanlık olarak burayı çok önemsiyoruz ki ilk etapta 40 dönüm arazi tahsis edildi. 80 oda 110 yataklı olacak tesis için ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda buraya yatırım yapanlara teşekkür etmemiz gerekiyor. Göze çarpan yol ve altyapı sorunları var. Bu sorunlar kısa zamanda tamamlanacak ve başka tesislerin de buraya gelmesinin önü açılacaktır. Bölgede 700 dönüme yakın arazi daha tahsise açık beklemekte ki bu da 540 yatak kapasitesi anlamına gelir.”

“Bölgenin 70 yıllık yol sorunu çözülmeli”

Projenin paydaşlarından ORDUSİAD Başkanı Kadir Engin de yaptığı değerlendirmede Çambaşı ve çevresine yayla turizmi olarak hizmet vereceğini düşündükleri proje için iki yıl aralıksız çalıştıklarını söyledi. Engin “Ordu Büyükşehir Belediyesi yüzde 30’luk bir hisse ile bu otelin yapılmasına büyük bir katkı veriyor. Halk, iş adamları ve siyasetçiler ile beraber ortak yatırım olmasından dolayı mutluyuz. Bu yolda hiç yorulmadan çaba sarf ettik. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımızave emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. Aynı zamanda Çambaşı Yatırım A.Ş. Başkanı olan Kadir Engin, sözlerini şöyle sürdürdü. “40 bin metrekarelik alanda 80 odalı bir otel için yola çıktığımızdan bugüne kat ettiğimiz mesafede bu uzun yolun özeti olarak geldiğimiz nokta gurur verici. Yorucu oldu ama hiç yorulmadık. Çambaşı ve çevresine hizmet verecek bir tesis istedik. Kolay bir proje değildi ama başarmış olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Öte yandan bu tesisi yapmak için kolları sıvadık ama bu otelimiz bitmeden bölgenin 70 yıllık yol sorununun da kısa zamanda çözüleceğine inanmak istiyorum.”

“49 yıllığına kiraladık”

Projenin hayata geçirilmesinde büyük pay sahibi olan isimlerden biri de Çambaşı Yatırım A.Ş. Başkan Yardımcısı Cem Şenocak’tı. Şenocak Gazetemize yaptığı değerlendirmede “Ordu için çok özel bir gün. 2011 yılında başlayan kayak tesisi projesi üç yıldır faaliyetini sürdürmekte ve her geçen gün daha da iyiye gitmektedir. Bir Erciyes, Palandöken veya Uludağ örnekleri var önümüzde. Şimdi de otel projesi hayata geçecek. Bu yatırım için çok büyük mücadele verdik. Ordu ve Karadeniz’de bir ilk olan kayak tesisi sonrasında inşaatına başladığımız otelle Ordu turizmine farklı bir güzellik gelecek. Birçok siyasetçi ve bürokratın emeğinin olduğu bu projede biz hep ısrar ettik. Çıkan engellere rağmen yola devam ettik. Başlangıçta Ordulu 24 seçkin işadamı vardı. Bazı nedenlerle bu sayı azaldı ama Çambaşı Yatırım A.Ş. bugün temel attı. 80 odalı projelendirilen tesisi 49 yıllığına kiralama karşılığı aldık. İnşaatın ihale sürecinde de birkaç firma arasında ortaklarımızdan Naci Şanlıtürk hiçbir kar amacı gütmeden uygun bir fiyatla maliyeti üstlendi. 2020 kış sezonunda konaklamaya açmayı planlıyoruz. 2020 yılında hem kayak tesisi hem otel faaliyete geçtiğinde Çambaşı’nın adını kayakseverler daha sık duyacak.” ifadelerini kullandı

Ordulu işadamlarından örnek güç birliği projesi

Projeye sonradan dâhil olan isimlerden ÇAMSAN ORDU A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz da yaptığı değerlendirmede “güçbirliği” vurgusu yaptı. Projeye sonradan müdahil olduklarını belirten Poyraz, “Bu projede Cem Şenocak ve Kadir Engin’in çok büyük emekleri var. Bu projeye sonradan katıldık ve sanayiciliğin yanında otel işinde de olmak için destekledik. Bu Ordulu işadamlarının ortaklığı ve güç birliğidir. Daha sonraki projelere örnek olacaktır” diye konuştu.

Anahtar teslimi 35 milyon lira

Yüklenici firma Selçuk İnşaat yönetim kurulu başkanı ve ORDUSİAD Başkan Yardımcısı Naci Şanlıtürk de anahtar teslimi 35 milyon liraya mal olacak otel inşaatına ilişkin şu bilgileri verdi. “Karkasını 3 ayda tamamlayacağımız inşaatta bugün ilk harcı ve temeli attık. Yayla koşullarında inşaat zaman alacak ama gelecek yıl nisan ayında devam edip hedeflenen zamanda yani 2020 yılının kış aylarında tamamlamayı planlıyoruz. Anahtar teslimi maliyeti 35 milyon lira olacak projede bugün anlamlı bir törene şahitlik ettik. Birkaç yönden önemsiyorum. Birincisi ortak girişim adına güzel bir girişim oldu. Çambaşı’nda misafir ağırlamak için özel bir cazibe merkezi oluşturmayı amaçladık. Bunu başarırsak Ordu’nun geleceği parlak olacak.”

“Otel değil yaşam alanı oluşturacağız”

Projeyi gerçekleştiren Norm Mimarlık, Prof. Dr. Ahmet Tercan önderliğinde geniş bir ekip ile Çambaşı Yatırım A.Ş. adına kapsamlı bir tasarım, mimarlık ve danışmanlık hizmeti vererek özveri ile çalıştı. 1990 yılında İstanbul'da faaliyete geçen ve kuruluşundan bu yana ticari müesseseler, belediyeler, finansal kurumlar, yüklenici firmalar, sanayi yatırımcıları gibi resmi ve özel kurumlar için çok sayıda yapının tasarım, projelendirme, uygulama, kalite kontrol, proje yönetimi ve danışmanlık hizmetlerini fizibilite çalışmalarından nokta detayları ve işletme konseptine kadar tamamlamış ve mimarlık alanında ödüller kazanan Norm Mimarlık ekibinden isimler temel atma töreni öncesinde projeye ilişkin sunum yaptılar. Aslıhan Kemer-Aynur Kotil, Şeyma Çetin ve Dilan Şenocak’tan oluşan ekipten Aslıhan Kemer gazetemize özel yaptığı değerlendirmede, tamamladıkları çalışmadan duydukları gururu ifade etti ve ekledi: “Biz bir otel projesinden öteye bir yaşam alanı oluşturmak istedik. Birçok farklı işlevin bir arada bulunduğu farklı deneyimlerin yaşanabileceği kayak teması öncelikli bir proje geliştirdik.” Aynı ekipte yer alan bir başka isim Aynur Kotil “projenin Çambaşı’na çok şey katacağına” olan inancını dile getirdi. Mimar Dilan Şenocak ise “projenin hayata geçmesi ile Ordu’ya farklı bir deneyim katacağını” söylerken mimar Şeyma Çetin de “Ordu’nun kimliğini oluştururken ve varolan özel değerlerini ortaya çıkarırken bu otelin bir başlangıç olacağına, çok güzel kapılar açacağına olan inancım tamdır. Yapılan yatırım bölgeye fazlasıyla katkı sağlayacaktır” değerlendirmesinde bulundu. REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ

KUTU

40 dönümlük arazi üzerine inşa edilecek olan otelin maliyetinin yüzde 30’u Ordu Büyükşehir Belediyesi, yüzde 70’i Ordulu iş adamlarının ortak olduğu Çambaşı Yatırım A.Ş. tarafından karşılanacak. 80 oda ve 110 yatak kapasiteli otel 120 gün içerisinde bitirilecek.

Haber kaynağı. Karadeniz Ekonomi Gazetesi Reşat  GÜNGÖR/