1063 kez görüntülenmiştir.

·         Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği (ORDUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Kadir Engin, “Bu ekonomik krizler birden bire çıkmaz. Yıllardır üretim ekonomisinden uzaklaştık. Ürettiğimizden fazlasını tükettik, gelirimizden fazlasını harcadık” dedi.

Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Kadir Engin, ALTAŞ Tv’de yayınlanan Murat Gürsoy’un sunduğu “Karadeniz Ekonomi” programına konuk oldu. Engin, yaşanan ekonomik krizin nedenleri ve bu sürecin atlatılmasana yönelik görüşlerini anlatırken, “Bu krizler hemen birdenbire çıkmıyor. Bunun bir öncesi oluyor. Ekonominin tükettiğinden çok üretmesi lazım. Yeni yatırımlar ve projeler yaratmalıyız. Devlet üretimi artıran projelere değil, daha çok gösterişli ve bürokratların telkin ettiği projeler yapıyor. Biz tüketim ekonomisinden üretim ekonomisine geçmenin yollarını bulmalıyız” diye konuştu.

Müteahhit sayısı bir facia

Konut ve inşaat sektöründe yaşanan sıkıntıyı sektörün kontrolsüz büyümesine bağlayan Engin, “Tamam konutumuz var 3 bin tane, 5 bin tane ama oturacak insan yok. Ülkede 430 bin tane müteahhidimiz iş bekliyor. Üç yıl önce müteahhit sayımız 300 bindi şimdi 430 bin olmuş. Bu rakam bütün dünyadaki müteahhitlerden fazla. Avrupa Birliği’nde 38 bin tane var, Türkiye’de 430 bin tane var. Bu bir faciadır. Hangi mantıkla bunun bu hale geldiğini söylemek mümkün değil. Çünkü sonuçta insanların rahat yaşaması kolay. Ama rahat yaşaması için gerekli üretimi yapmadığı için bunun hakkı olup olmadığını tartışmak lazım.”

Üretim ekonomisi geçmek lazım

“Birdenbire 2019’da ne olacakta düzlüğe çıkılacak. Milli gelirin 2008’den beri artmadığı bir ülkeyiz.  Tam 11 yıl olmuş. 10 bin doları aşamadık. 2008’den beri orta gelir tuzağına düştüğünü TÜRKONFED, TÜSİAD, ORDUSİAD seslendirmesine rağmen on yıldan beri milli gelirimiz aynı. Ama on yılda 10 milyon arttık. 3 milyon Suriyeli geldi. 15 milyon kişi bakamayınca kriz çıkıyor. Tabi ki Türkiye büyük bir ekonomi, büyük bir güç böyle sıkıntıları biz de çok gördük, yaşadık. Muhakkak aşacaktır.” MURAT GÜRSOY/KARADENİZ EKONOMİ