TÜRK İŞ DÜNYASI ORDU'DA TOPLANDI

Türkiye'nin en büyük iş dünyası örgütlerinden Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 2011 yılının ikinci Başkanlar Konseyi toplantısını Ordu'da gerçekleştirdi.
 Ordu Sanayici ve İşadamları Derneği(ORDUSİAD)’nin ev sahipliğinde, Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan Başkanlar Konseyi toplantısına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN, Vali Orhan DÜZGÜN, Ordu Milletvekilleri Fatih Han ÜNAL, İdris YILDIZ, Belediye Başkanı Seyit TORUN, TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem ÇENESİZ, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit BOYNER, DOKASİFED Başkanı Zeyyat KAFKAS, ORDUSİAD Başkanı Abdulkadir ENGİN, ve TÜRKONFED çatısı altındaki 13 federasyon ve 112 derneğin temsilcileri ve iş adamları katıldı.
Başkanlar Konseyi toplantısının açılış konuşmasını yapan TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Erdem ÇENESİZ, küresel planda meydana gelebilecek değişimlerin öngörülmesinde yaşanan zorlukların, çok ciddi bir belirsizlik ve risk yarattığını belirterek, yurtdışında ve yurtiçinde yaşanan tüm gelişmelerin birbiriyle etkileşim halinde olduklarını söyledi.
 Büyümede özel sektör etkisi "Dünya ekonomisinde toparlanmanın yavaş geliştiği bir süreçte Türkiye ilk çeyrekte yüzde 11.6, ikinci çeyrekte de yüzde 8.8 gibi tahminlerin üstünde bir hızla büyüdü" diyen ÇENESİZ, ilk dönemde olduğu gibi ikinci dönemde de büyümeyi özel sektörün tüketim ve yatırım harcamalarının sürüklediğini söyledi. Büyümedeki yüksek performansla birlikte istihdam piyasalarında da kuvvetli düzelmeler görüldüğünün altını çizen ÇENESİZ, önümüzdeki dönemde bu hızları koruyamama riskinin olduğunu vurguladı.
 Erdem ÇENESİZ, küresel planda ekonomik ortamda olacak değişikliklerin ulusal ekonomimizi de etkilemesinin söz konusu olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: "TÜRKONFED olarak, yeni politikaları ve yeni yaklaşımları devreye sokmak ve bunlarla bu yeni ortama hazır olmak konusunda görüşlerimizi bildirmek en önemli görevimizdir. Bu nedenle, Yeni Meclis'ten ve Yeni Hükümetten ülkemizi 2023 vizyonuna ulaştıracak ve küresel ortamın gerekliliklerini yerine getirecek politikalar beklemekteyiz"
Bu noktada TÜRKONFED olarak önemli bir sorumlulukları olduğunu söyleyen Erdem ÇENESİZ, ülkenin sosyal ve ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak amacıyla tespit ve önerilerin bir araya getirildiği "Yeni Dönem, Yeni Hedefler" raporunu hazırladıklarını belirterek, hazırlanan raporla ilgili bilgiler verdi.
 TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit BOYNER de toplantıda bir konuşma yaparak, TÜSİAD’ın hazırladığı “2050 Vizyonu” hakkında katılımcılara ve işadamlarına bilgiler verdi. TÜSİAD Başkanı Ümit BOYNER, Dünya'da yaşanan küresel krizin Dünya ülkelerinin en çok lidere ihtiyacı olduğu bir dönemde yaşanan irade boşluğundan kaynaklandığının da altını çizerek, "Ülkelerin ve dünyanın, siyasi liderliğe en çok ihtiyacı olduğu anda önemli bir irade boşluğu ile karşı karşıyayız. Kısa aralıklar ile değişen politika tercihleri ve sürekli başa dönme görüntüsü bunun en temel göstergesi. Ayrıca özellikle bu piyasalardaki güven bunalımı parasal genişleme ile verilen destekleri de yetersiz kılıyor. Güven duymayan, işini kaybetmekten korkan tüketici harcamıyor, yatırımcı yatırım yapmıyor, istihdam ve büyüme sorunu çözülemiyor" dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN de toplantıda yaptığı konuşmada, 2008'in son çeyreğinden sonra yaşanan son krizin 2010 yılında önemli bir toparlanma sürecine geçtiğini vurgulayarak, "Ancak şimdi yeni bir resesyon ihtimali ile ilgili tartışmalar dünya genelinde gündemi meşgul etmektedir. Özellikle Avrupa ülkelerinde bütçe açıkları ve kamu borçları ciddi bir risk oluşturmaya devam ediyor. Ekonominin görümü bir şekilde düzeltilebilir ancak ne yazık ki Avrupa'da siyasetçilerin genel olarak bu iradeye sahip olduklarını söylemek son derece zordur. Avrupa bir liderlik krizi yaşıyor aynı zamanda. Sadece bir ekonomik bunalım yaşamıyor, bir liderlik sorunu yaşamaktadır. Sorunların aşılmasında önündeki en önemli engel Avrupa'da yaşanan liderlik sorunudur. Dün Almanya'da Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun güçlendirilmesiyle ilgili yapılan kritik oylama, kamuoyunun bir nebze olsun rahat nefes almasına yol açmıştır" dedi.
Türkiye ekonomisinin, Avrupa'da komşu Yunanistan'da yaşanan bu tip tartışmaların oldukça uzağında bir yerde durduğunu söyleyen Bakan ERGÜN, "Bu durumun en büyük nedeni hiç şüphesiz 2002'den itibaren Türkiye'de harekete geçirdiğimiz makro ekonomik reformlardır" dedi. Türk ekonomisinin bu adımlarla son derece sağlam ve güvenilir bir liman haline geldiğini söyleyen Bakan ERGÜN, "Küresel kriz ortaya çıktığında Sayın Başbakanımızın ifadeleri söylendiğinde bazı çevrelerce ağır eleştirilere maruz bırakılmıştı. Özellikle IMF anlaşması söz konusu olduğunda Türkiye'nin yoluna IMF ile yeni bir anlaşma yapmadan devam etmesinin çok olumsuz sonuçlar doğuracağını zikredenler de olmuştu. Biz ise ısrarla Türkiye ekonomisinin sağlam dinamiklere sahip olduğunu, Türkiye'nin bu krizden güçlenerek çıkacağını ifade etmiştik. İstediğimiz şartlar sağlanmadığı için de yolumuza IMF ile yeni bir stand-bye anlaşması yapmadan devam ettik. Kriz ortamında IMF ile anlaşma imzalayan ülkelerle Türkiye'nin durumunu mukayese ettiğimizde ne kadar doğru bir adım attığımız çok iyi anlaşılmaktadır" dedi.
Televizyonlarda ekonomik değerlendirmeler yapanları bazı ekonomi yorumcularını da eleştiren Bakan ERGÜN, "Televizyonları falan dinliyoruz mesela. Ekonomi yorumcuları, ekonomi yorumcusu değil mübarek savaş muhabiri sanki. Savaş muhabiri gibi ekonomik gelişmeleri anlatıyor. Ekonomi soğukkanlılıkla yönetilecek bir iştir. Ekonominin yüzde 60'ı psikolojidir. Dolayısıyla birçok hadiseye soğukkanlı ve iyimser bakmak daha doğrudur. Ne olacak kötümser bakacaksın da? Siz ziyaret ettiğiniz hastaya; ne kadar kötü görünüyorsun, yarına çıkmazsın sen. Böyle mi diyorsunuz? Umut vermek lazım. Böyle yaklaşmak varken, ne kadar kötü görünüyorsunuz yarına çıkmazsın dermisiniz. Ekonomi yorumcularında böyle bir tablo görüyoruz. Bunun iş dünyasına, ülkeye hiçbir katkısı olmaz. Savaş muhabiri gibi ekonomi yorumu yapılmaz. Kötümser bir yaklaşımla olaylar ele alınarak kimse birşey kazanmaz. Onun için işin soğukkanlılıkla idaresi her zaman önemli. Biz kriz dönemlerinde hep beraber bunu yapmalıyız. Kriz dönemleri birbirimizi daha çok sarılacağımız, birbirimize daha çok destek vereceğimiz zamanlar olmasına rağmen böyle birbirimize daha çok laf söyleyen yaklaşımlarla bir yere varmamız mümkün değil" diye konuştu.
 İş Dünyası'nın içinin rahat olması gerektiğini söyleyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat ERGÜN, "Türkiye ekonomisi Dünya'da yaşanacak her gelişmeye cevap verebilecek, yaşanan her sürece lehine çevirebilecek enstrümana sahiptir. Dünya'daki gelişmeleri çok yakından takip ediyoruz. Yaşanması muhtemel gelişmelere karşı da hazırlıklı bulunuyoruz. Dünya'da en iyi durumda bulunan ülkelerden biri olmamıza rağmen tedbiri elden bırakmamaya da özel bir önem veriyoruz" dedi.
Bakan ERGÜN konuşmasını şu sözlerle tamamladı: “Türkiye ekonomik istikrarsızlık, siyasi yetersizlik ve pasif dış politika gibi ayağına pranga olan ve hızını yavaşlatan birçok yükten kurtulmuştur. Artık son önemli yüklerden kurtulacağımız günlerinde eşiğine gelmiş bulunuyoruz. Türkiye'nin ayağındaki en önemli pranga, terör prangasıdır. Türkiye bu prangayla adeta yavaşlatılan, bu prangayla önü kesilmeye çalışılan bu prangayla hızı ortadan kaldırılan ve bölgesinde dünyada etkinliğinin artmasına engel olunmaya bir ülkedir. Terörün, izahı için kullanılan argümanların önemli bir bölümü Türkiye'de ortadan kalkmıştır. Türkiye'de artık terörün insan haklarıyla, özgürlüklerle, demokratik alanın genişletilmesiyle izahı mümkün değildir. Çünkü Türkiye'de hiçbir insanımızın etnik veya dini kimlik problemleri nedeniyle sorun yaşamayacağı bir demokratik ortamın oluşturulması konusunda Türkiye kararlıdır. Bu terörün mazereti olamaz. Türkiye ayağındaki bu son prangadan da kurtulacaktır. Bunda toplum olarak, ülke olarak, millet olarak hepimiz kararlıyız."
Başkanlar Konseyi toplantısında, TÜRKONFED'in Türkiye'nin önde gelen akademisyenleriyle birlikte hazırladığı "Yeni Dönem Yeni Hedefler" raporunun paylaşıldığı ve tartışıldığı bir oturum gerçekleştirildi. Prof. Dr. Fuat KEYMAN, Prof. Dr. Seyfettin GÜRSEL, Prof. Dr. Fatma DOĞRUEL ve Doç. Dr. Yılmaz KILIÇARSLAN'm katılımı ve Yrd. Doç. Dr. Ümit İZMEN'in moderatörlüğünde gerçekleşen "Yeni Dönem Yeni Hedefler" oturumunda, Türkiye'nin en temel sorunları masaya yatırıldı. Haber kaynağı: Ordu Valiliği